Aanrijding met de fiets

Aanrijding met de fietsAls fietser bent u kwetsbaar in het verkeer. Bent u op de fiets aangereden door bijvoorbeeld een auto, scooter of vrachtwagen, dan is al snel sprake van ernstige verwondingen. De schade die met uw letsel samenhangt noemen we ‘letselschade’. Na een aanrijding met de fiets kunt u gelukkig vaak tenminste 50% van uw schade verhalen op de andere partij. Voor de schadevergoeding moet u deze andere partij wel aansprakelijk stellen.

Aangereden op de fiets en vragen rond aansprakelijk stellen van de tegenpartij en letselschade claimen? Neem contact met ons op voor betrouwbaar advies.

Direct na een aanrijding met de fiets

Door een aanrijding met de fiets kunt u ernstige verwondingen oplopen. Het is dan belangrijk dat u medische hulp krijgt. Bel 112 of laat iemand anders 112 voor u bellen. Als er politie ter plaatse is, hoeft u zich geen zorgen te maken over de gegevens van degene die u heeft aangereden. De politie noteert alle gegevens en maakt in de meeste gevallen ook een proces-verbaal op waarin staat wat de toedracht van het ongeluk is.

Vallen uw verwondingen mee? Noteer dan zelf de gegevens van de andere partij en van eventuele getuigen. Maak ook foto’s van de situatie. Heeft u ergens pijn of vage klachten? Bezoek altijd zo snel mogelijk uw huisarts of ga naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Zo hebt u later bewijs dat uw klachten direct verband houden met de aanrijding met de fiets.

Schadeposten na aanrijding fiets

Door uw letsel heeft u wellicht medische hulp nodig en kunt u misschien tijdelijk niet werken of studeren. Denk bij letselschade tevens aan:

  • Kosten fietsreparatie of vervanging fiets
  • Beschadiging telefoon en andere persoonlijke bezittingen
  • Medische kosten die de verzekering niet of slechts gedeeltelijk vergoedt
  • Kosten vervangend vervoer
  • Kosten hulp in de huishouding
  • Kosten studievertraging
  • Doorlopen ongebruikt abonnement sportschool
  • Stop pensioenopbouw
  • Verminderde inkomsten door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
  • Kosten juridische bijstand

Bewaart u altijd alle bonnen, facturen en rekening van de gemaakte kosten. Deze dienen als bewijs.

Al deze bovenstaande kosten noemen we materiële schade. Naast deze schade kunt u ook nog immateriële schade oplopen; schade die niet direct in geld is uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan psychische klachten die u overhoudt aan de aanrijding met de fiets. Of aan blijvende ontsierende littekens op zichtbare plekken. Ook kunnen uw sociale contacten sterk zijn afgenomen. Al deze zaken kunnen uw levensvreugde behoorlijk verminderen. Hiervoor kunt u smartengeld ontvangen van de andere partij. Smartengeld is onderdeel van de totale schadevergoeding die u ontvangt.

Kosteloze juridische hulp

Als de andere partij volledig aansprakelijk is, kost onze hulp u niets. Bij een aanrijding met de fiets en een gemotoriseerd voertuig, wordt u in juridische zin gezien als zwakkere verkeersdeelnemer. Hierdoor heeft u al snel recht heeft op schadevergoeding. Bent u aangereden op de fiets, laat u dan bijstaan door een van onze ervaren letselschade-experts. Zo hoeft u geen vervelende juridische discussies te voeren en kunt u zich volledig richten op uw herstel.

Wat is een aansprakelijkstelling

Na een aanrijding met de fiets, waarbij de tegenpartij in een gemotoriseerd voertuig reed, kunt u vrijwel altijd letselschade claimen. Hiervoor moet u deze partij wel eerst aansprakelijk stellen. Dat doet u schriftelijk, middels een aansprakelijkstelling. Een aansprakelijkstelling dient te voldoen aan een aantal voorwaarden. Benader hiervoor dan ook een letselschade-expert. De andere partij moet de aansprakelijkheid hebben erkend, voordat u letselschade kunt claimen. Maar hoe zit het precies met die aansprakelijkheid als u bent aangereden op de fiets?

Aangereden door een andere fietser

Bent u op de fiets aangereden door een andere fietser, dan kunt u beiden aansprakelijk zijn. U zult dan moeten bewijzen dat die ander een fout heeft gemaakt. Is alleen de andere partij schuldig aan het ongeval, dan kan uw volledige letselschade worden geclaimd. Zat u beiden fout, dan kan er sprake zijn van een schulddeling. Bijvoorbeeld: u bent voor 20% aansprakelijk bent voor de aanrijding met de fiets, u krijgt dan 80% van de letselschade vergoed. U zult begrijpen dat er vervelende discussies over de schuldvraag kunnen ontstaan bij een aanrijding tussen twee fietsers. Neem dus altijd een ervaren letselschadebureau in de arm die het werk voor u doet en de andere fietser aansprakelijk stelt.

Aangereden door een auto, motor of vrachtwagen

aanrijding fiets vrachtwagenBent u met de fiets in aanrijding gekomen met een auto, motor of vrachtwagen? Dan is de ander in beginsel aansprakelijk voor tenminste de helft van uw letselschade. Dat komt doordat u als fietser juridisch extra bescherming geniet. U bent in het verkeer namelijk extra kwetsbaar, net zoals een voetganger. Heeft u zelf geen aandeel in het ontstaan van de aanrijding, dan krijgt u uw schade volledig vergoed. Bestuurders van een gemotoriseerd voertuig kunnen alleen onder hun aansprakelijkheid uitkomen als er sprake is van overmacht en de aanrijding niet voorkomen kon worden. Dit komt echter nauwelijks voor en is moeilijk aantoonbaar.

Fietsers jonger dan 14 jaar krijgen hun letselschade in beginsel altijd volledig vergoed. Overige verkeersdeelnemers moeten bedacht zijn op het onvoorspelbare en ondoordachte gedrag van kinderen.

Aangereden door tram of bus

Bent u op de fiets aangereden door een tram of bus? Ook dan krijgt u ongeacht de schuldvraag tenminste de helft van uw letselschade uitgekeerd. U kunt uw letselschade echter niet claimen bij de bestuurder zelf, maar moet dit doen bij de vervoersmaatschappij. De bestuurder was tijdens de aanrijding aan het werk, waardoor zijn werkgever in beginsel aansprakelijk is voor uw schade.

Ook in dit soort gevallen is het slim om een ervaren letselschade-expert in te schakelen. Wij dragen het Keurmerk Letselschade, onze mensen hebben veel ervaringen met het aansprakelijk stellen van vervoersmaatschappijen en zorgen altijd dat u de maximale vergoeding ontvangt.

Rechtsbijstand na aanrijding met de fiets

Laat een van onze ervaren medewerkers de andere partij aansprakelijk stellen na een aanrijding met de fiets en ontvang altijd de maximale schadevergoeding. Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, u weet dan snel waar u aan toe bent. Een van onze letselschade juristen of -experts komt graag bij u langs.