Bedrijfsongeval met heftruck

Recentelijk liep een werknemer letselschade op na een bedrijfsongeval met een heftruck. De werknemer stond in een bak op de vork van de heftruck om reparaties aan het plafond uit te voeren. De werkzaamheden verliepen zonder problemen. Het ging echter mis toen de man weer naar beneden gebracht werd. De vork bleef hangen, waardoor de man uit de bak op de grond viel. Vervolgens viel de bak van de vork af en belandde op de benen van de ongelukkige werknemer. De brandweer moest de man bevrijden, waarna hij met onbekend letsel naar het ziekenhuis werd gebracht.

Wie aansprakelijk voor letselschade met heftruck?

Een werkgever moet bedrijfsongevallen zo veel mogelijk voorkomen. Bij gebruik van een heftruck moet hij er daarom voor zorgen dat zijn werknemers voldoende zijn opgeleid en dat zij de veiligheidsvoorschriften naleven. Bovendien moeten de heftrucks goed onderhouden en veilig zijn. Dit wordt de zorgplicht van de werkgever genoemd.

Als er toch een bedrijfsongeval plaatsvindt met een heftruck, dan is volgens de wet in principe de werkgever aansprakelijk voor de letselschade. Het ongeval zal wel veroorzaakt zijn doordat de werkgever zijn zorgplicht schond, zo redeneert de wetgever. Dit is alleen anders als de werkgever kan bewijzen dat hij wel degelijk voldoende maatregelen had genomen of dat het ongeval is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. In de praktijk valt dit vaak lastig te bewijzen.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *