Hoogte letselschadebedrag berekenen

Het berekenen van de hoogte van het letselschadebedrag is een specialistisch werk. Het letselschadebedrag is opgebouwd uit veel verschillende schadeposten. Vooral de schadepost ‘verlies aan arbeidsvermogen’ is moeilijk vast te stellen, aangezien een schatting moet worden gemaakt van de invloed van het letsel op de carrière. Onlangs heeft de Rechtbank Rotterdam het carrièreverloop van een 41-jarige bedrijfsverpleegkundige meegenomen bij de vaststelling van het letselschadebedrag.

Het ongeval

Het slachtoffer was leerling-bedrijfsverpleegkundige en kreeg in 1999 op 41-jarige leeftijd een hartinfarct. Tijdens het vervoer in de ambulance naar het ziekenhuis sloot het ambulancepersoneel de defibrillator verkeerd aan op het lichaam, waardoor de defibrillatie pas veel later kon plaatsvinden. Hierdoor liep het slachtoffer een beschadiging aan de borstkas op met chronische pijn en ernstig hersenletsel. Voor het vaststellen van de hoogte van het letselschadebedrag gaat de rechtbank na welke invloed dit letsel heeft op de ontwikkeling van de carrière van het slachtoffer.

Inschatting carrièreverloop voor letselschadebedrag

Om na te gaan welke invloed het letsel op het verloop van de carrière heeft, moet de rechtbank inschatten hoe de carrière van het slachtoffer zich zou hebben ontwikkeld als het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden. De rechter oordeelt dat er een reële kans bestond dat het slachtoffer na het voltooien van zijn opleiding tot bedrijfsverpleegkundige een opleiding tot arbeidshygiënist zou hebben gevolgd, afgerond en dat hij uiteindelijk bij een arbodienst terecht zou komen. Volgens de rechtbank bestond er bovendien een kans van 40% dat het slachtoffer per 1 juli 2008 als arbeidshygiënist aan de slag zou zijn gegaan. Dit betekent dat er bij de begroting van de hoogte van het letselschadebedrag vanuit wordt gegaan dat het slachtoffer per 1 juli 2008 40% meer zou verdienen dan wat hij als bedrijfsverpleegkundige verdiende.

Als u slachtoffer bent van een ongeval en hulp wilt bij het berekenen van uw letselschadebedrag, neem dan gerust contact met ons op.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *