Schadevergoeding bij ongeval op bouwplaats?

Afgelopen donderdag raakte een twintigjarige bouwvakker ernstig gewond nadat bij sloopwerkzaamheden een tussenmuur instortte. De bouwvakker uit Scherpenisse viel van de zolderetage naar beneden en werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Het ongeval gebeurde op een bouwterrein aan de Honingeter. Daar werd een paar dagen geleden gestart met de sloop van een aantal nieuw gebouwde woningen, omdat er te korte heipalen zouden zijn gebruikt.

Aansprakelijkheid bedrijfsongeval

Bij de meeste ongevallen in de bouw is de werkgever van het slachtoffer aansprakelijk voor  letselschade. Artikel 6:758 BW bepaalt namelijk dat als het ongeval plaatsvond tijdens werktijd en als de werkgever zijn zorgplicht schond, deze aansprakelijk is. De zorgplicht houdt in dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de werkplek veilig is. Er moeten bijvoorbeeld voldoende veilige trappen, ladders en steigers aanwezig zijn.

In bovenstaand geval kan het ongeval ook zijn ontstaan door een fout van een collega van het slachtoffer. Is dat inderdaad het geval, dan kan het slachtoffer zowel zijn werkgever als zijn collega aansprakelijk stellen voor de letselschade. Uiteindelijk zal het echter de werkgever zijn die de schadevergoeding voor zijn rekening moet nemen, tenzij de collega opzet of bewuste roekeloosheid verweten kan worden.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het verhalen van letselschade na een bedrijfsongeval? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *