Verhalen van letselschade na eenzijdig auto-ongeval: op wie?

Afgelopen week vonden twee ongevallen plaats op de A13 richting Rotterdam, ter hoogte van de afrit Delft-Zuid.

Maandagochtend botste een onoplettende automobilist op een wegafzetting van Rijkswaterstaat, bestaande uit een lege auto. Deze wegafzetting was noodzakelijk voor het behandelen van een bestuurder die eerder onwel was geworden achter het stuur. Door de botsing liep de onachtzame bestuurder letselschade op.

Woensdagavond ramde een auto op dezelfde plek de rechter vangrail en kwam vervolgens naast de linker vangrail tot stilstand. Tussen afrit Delft (Ikea) en Delft-Zuid werd de A13 daarom afgesloten. De bestuurder werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Wie is aansprakelijk voor de letselschade?

Voor het verhalen van letselschade is het noodzakelijk dat een ander aansprakelijk is. Deze ander kan een andere automobilist zijn, de wegbeheerder of een ander die schuld had aan het ongeval.

Beide ongevallen zijn zogeheten ‘eenzijdige ongevallen’: er was geen andere bestuurder bij betrokken. Schade verhalen op een automobilist is dus niet mogelijk.

Het eerste slachtoffer zou kunnen proberen zijn schade te verhalen op Rijkswaterstaat (als verantwoordelijke voor de wegafzetting) en het tweede slachtoffer de wegbeheerder (als verantwoordelijke voor een veilige weg). Voor beide claims geldt dat deze alleen zullen slagen als Rijkswaterstaat/de wegbeheerder ook écht een verwijt kan worden gemaakt: de wegafzetting werd bijvoorbeeld niet duidelijk aangegeven of de weg was niet veilig genoeg.

Indien de ongelukken slechts veroorzaakt werden door onoplettendheid van de bestuurders, dan kunnen zij hun letselschade ook op deze partijen niet verhalen.

Uitkomst kan dan worden geboden door een eventuele Schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of Ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI). Deze verzekeringen keren ook schade uit wanneer het ongeval door de bestuurder zelf is veroorzaakt.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *