Smartengeld

SmartengeldHeeft u een aanrijding, bedrijfsongeval of ander ongeluk gehad? Als een ander hiervoor aansprakelijk is, heeft u recht op smartengeld. Maar wat is smartengeld nu precies? Wanneer heeft u daar recht op? Hoeveel smartengeld kunt u krijgen en hoe berekent u dat?

Smartengeld is een vergoeding voor leed dat u is aangedaan. U kunt smartengeld zien als onderdeel van de totale letselschade die u door een ongeval heeft opgelopen. Smartengeld is een aparte vergoeding voor schade die niet direct zichtbaar is; zoals pijn, verdriet en gederfde levensvreugde. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële letselschade. U heeft hiernaast dus ook recht op vergoeding van uw materiële letselschade.

Smartengeld berekenen en claimen doet u kosteloos met de hulp van onze letselschade-experts. Bel ons vrijblijvend op 085 – 877 1774 of doe de letselschadecheck.

Recht op smartengeld

Heeft u, op welke manier dan ook, lichamelijk letsel opgelopen en was dit de schuld van een ander? Dan heeft u volgens de wet altijd recht op vergoeding van wat wij emotionele letselschade noemen. Als slachtoffer kunt u schadevergoeding voor uw immateriële letselschade krijgen in de vorm van smartengeld. U heeft alleen recht op smartengeld als u zelf slachtoffer was. Komt uw kind of partner te overlijden door schuld van een ander? Dan heeft u mogelijk recht op een andere vorm van schadevergoeding, zoals overlijdensschade wanneer uw partner kostwinner was. U heeft echter geen recht op smartengeld, ook al brengt dit verlies vanzelfsprekend een ongekend verdriet met zich mee.

Vergoeding immateriële schade

Smartengeld is bedoeld als schadevergoeding voor lichamelijke en/of psychische klachten die door een ander zijn veroorzaakt. U kunt dan denken aan pijnklachten, emotionele klachten, verdriet en blijvende gevolgen van het ongeval, zoals littekens en mogelijk invaliditeit. U kunt smartengeld claimen bij degene die hiervoor aansprakelijk is. Hij of zij is daar doorgaans voor verzekerd. U claimt uw smartengeld dan bij de verzekeraar van deze tegenpartij.

Andere (materiele) letselschadeposten zijn bijvoorbeeld de kosten die u maakt voor hulp in de huishouding, extra medische kosten, schade aan uw voertuig of andere eigendommen en verlies aan inkomen.

Hoeveel smartengeld kan ik krijgen?

Psychische problemen, pijn en verdriet: het zijn zaken die niet objectief zijn te meten. Het is daarom een lastig en ingewikkeld proces om te berekenen en te bepalen hoe hoog uw smartengeld zou moeten zijn.

Op hoeveel smartengeld u recht heeft, is afhankelijk van verschillende factoren. De volgende punten spelen een rol bij het vaststellen van hoeveel smartengeld u kunt krijgen.

 • De ernst van uw letsel en medische ingrepen of behandelingen
 • Opname in ziekenhuis, revalidatiecentrum of herstellingsoord
 • De revalidatietijd, tijd die u nodig heeft om te herstellen
 • De pijn tijdens uw revalidatie en herstel
 • Blijvende gevolgen van het letsel, zoals als invaliditeit of andere beperkingen
 • Zichtbaar blijvende gevolgen van het letsel, zoals littekens
 • De invloed van uw letsel op uw werk, studie, hobby’s en uw privéleven.

Al deze punten worden meegenomen bij het bepalen op hoeveel smartengeld u recht heeft. Er zijn helaas geen overzichten van vaste vergoedingen die we kunnen gebruiken om te berekenen hoeveel smartengeld u kunt krijgen.

Wel is er de ANWB smartengeldgids. Deze wordt doorgaans gebruikt bij het bepalen van de hoogte van smartengeld. Hieronder leest u daar meer over.

ANWB smartengeldgids

U bent zeker niet de eerste of de enige die smartengeld eist nadat uletselschade heeft opgelopen. De ANWB heeft een gids samengesteld met daarin relevante rechtelijke uitspraken over smartengeld. Deze smartengeldgids wordt periodiek herzien.

Rechters, letselschade advocaten en -juristen maken veel gebruik van de ANWB smartengeldgids om de hoogte van een smartengeldvergoeding te bepalen. De ANWB heeft de gids opgedeeld in vijf categorieën: ongeval, medische fouten, mishandeling, niet-letsel en voeging in strafproces. Ook de verschillende vormen van letsel vind u in de gids terug.

De smartengeldgids behandelt de volgende letsels:

 • Letsel aan benen en voeten
 • Letsel aan handen en armen
 • Oogletsel
 • Gehoorschade
 • Letsel aan hoofd, hersenen, zenuwstelsel en psychisch leed
 • Ontsiering van het lichaam, littekens
 • Letsel aan schouders, borstkas, wervelkolom
 • Whiplash
 • Letsel aan inwendige organen, heupen of bekken
 • Letsel aan geslachtsorganen
 • Verlies van spraakvermogen, reuk of smaak

Hoogte smartengeld berekenen

Onze ervaring is dat slachtoffers nogal eens teleurgesteld zijn als zij horen hoeveel smartengeld de verzekeraar van de tegenpartij hen wil uitbetalen. De smartengeld uitkeringen zijn in ons land doorgaans een stuk lager dan de schadevergoedingen die slachtoffers in bijvoorbeeld de Verenigde Staten kunnen krijgen. Wij adviseren u dan ook om niet zelf in onderhandeling te gaan over de hoogte van uw smartengeld. Het berekenen en onderbouwen is ingewikkeld en vereist juridische en medische kennis. Het is daarom altijd verstandig een ervaren letselschade-expert in te schakelen als u het smartengeld wilt krijgen waar u recht op heeft. Wij hebben de specialistische kennis in huis om te zorgen voor schadevergoeding in de vorm van smartengeld die recht doet aan uw situatie.

Kosteloos smartengeld claimen

Is de ander aansprakelijk voor uw letselschade, dan is deze wettelijk verplicht ook uw kosten voor juridische bijstand te vergoeden. Wilt u smartengeld claimen? Onze letselschadejuristen helpen u graag verder. U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen om uw zaak te bespreken.