Aangereden door taxi, waar kan ik schade claimen?

Aangereden door taxiBent u aangereden door een taxi en vraagt u zich af waar u uw schade kunt claimen? Leest u dan vooral even verder, want wij kunnen u helpen. Bij letselschade in Rotterdam (of elke andere gemeente in NL) kunt u contact opnemen met onze gespecialiseerde letselschadejuristen- en experts. Wij werken landelijk en helpen slachtoffers van verkeersongevallen, zoals zij die betrokken zijn geraakt bij een aanrijding met een taxi. Wij zullen de veroorzaker aansprakelijk stellen en uw schade claimen. U kunt rekenen op de best mogelijke, meestal gratis, rechtsbijstand.

Aansprakelijkheid letselschade bij aanrijding taxi

De aansprakelijkheid voor letselschade bij een aanrijding met een taxi hangt af van de manier waarop u bent aangereden. We bedoelen hiermee; werd u lopend, op de fiets of in de auto door de taxi aangereden? Wanneer u als voetganger of fietser bent aangereden, is de bestuurder van het motorvoertuig (in dit geval de taxichauffeur) in ieder geval voor 50% aansprakelijk voor uw letselschade. Hij moet dus minstens 50% vergoeden.

Als voetganger en fietser behoort u namelijk tot de zwakkere verkeersdeelnemers en bent u extra beschermd door de wet. Bent u door eigen schuld aangereden, dan nog is de bestuurder van de taxi voor 50% aansprakelijk. Heeft u geen schuld, dan is de taxichauffeur 100% aansprakelijk. Bent u aangereden door een taxi? Dan kunt u als voetgangers of fietser vrijwel altijd schade claimen.

Voorbeelden aansprakelijkheid taxichauffeur

De volgende voorbeelden zullen de aansprakelijkheid verduidelijken.

Aanrijding taxi – voetganger

Een taxi rijdt een voetganger aan. De taxi rijdt 57 kilometer op een weg waar 50 kilometer is toegestaan. De voetganger steekt de weg over terwijl het stoplicht op rood staat. Beide verkeersdeelnemers hebben een fout gemaakt. De rechter oordeelt dat de fout van de taxichauffeur gering is en stelt dat zijn fout voor 20% aan de aanrijding heeft bijgedragen. Omdat de voetganger extra bescherming geniet, treedt de 50% regel in werking. Het gevolg is dat de taxi toch voor 50% aansprakelijk is, ondanks zijn geringe verkeersfout en dus 50% van de letselschade moet vergoeden.

Aanrijding taxi – fiets

Na een gezellig avondje uit en de nodige alcohol rijdt een fietser zonder licht naar huis. De fietser wil via een fietsoversteekplaats een voorrangsweg oversteken en wordt aangereden door een taxi. De fietser wil zijn schade claimen. Vastgesteld wordt dat de taxi met ongeveer 30 km/h op een voorrangsweg reed. De fietser had de taxi voorrang moeten verlenen. Toch stelt de rechter dat de taxichauffeur een beroepsmatige weggebruiker is en daardoor de plaatselijke situatie goed kende. De taxi wist van het bestaan van de verschillende kroegen en zou dus bedacht moeten zijn op (plotseling) overstekende fietsers. Dat de fietser zonder licht reed en alcohol had gedronken, vindt de rechter niet van belang. De taxichauffeur is voor 70% aansprakelijk voor de aanrijding en moet dus 70% van de schade vergoeden.

Aangereden door een taxi en schade claimen; hoe werkt het?

Als u bent aangereden door een taxi en uw schade wilt claimen, dient u een aantal stappen te doorlopen. Een letselschadeprocedure kent onder meer de volgende stappen:

 • Aansprakelijk stellen van de taxichauffeur
 • Onderzoek naar medisch letsel
 • Onderzoek naar de financiële schade
 • Berekenen van de hoogte van de schadevergoeding
 • Indienen van de schadeclaim

Aangereden door taxi; welke schade kan ik claimen?

Wanneer u bent aangereden door een taxi, kunt u uw schade claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Wanneer de aansprakelijkheid is erkend, kunt u alle gemaakte kosten en gemiste inkomsten als gevolg van de aanrijding met de taxi vergoed krijgen. Daarnaast kunt tevens een smartengeldvergoeding ontvangen. De meest voorkomende schade die u kunt claimen is een vergoeding voor:

 • Medische kosten
 • Schade aan persoonlijke bezittingen (kleding, smartphone, bril)
 • Kosten voor huishoudelijke hulp
 • Reiskosten
 • Kosten voor verlies aan zelfwerkzaamheid
 • Inkomensderving
 • Kosten voor kinderopvang
 • Pensioenschade
 • Loopbaanschade
 • Studievertraging
 • Juridische kosten (onze kosten)
 • Smartengeld

Gratis rechtshulp na aanrijding

Als u bent aangereden door een taxi hoeft u zich niet af te vragen waar u uw schade kunt claimen, want wij staan klaar om u te helpen. Via Letselschade Rotterdam kunt u direct in contact komen met onze deskundige en gespecialiseerde letselschadejuristen- en experts. Onze juristen begeleiden u, stap voor stap, door het hele letselschadetraject. Al het juridische werk nemen wij volledig uit handen, zodat u zich kunt focussen op uw medisch herstel. Dit kost u in de meeste gevallen helemaal niets, want ook onze kosten (ons honorarium) worden verhaald op de aansprakelijke taxichauffeur. Als u een schadevergoeding wilt indienen, is de tegenpartij immers wettelijk verplicht uw juridische bijstand te vergoeden.

Bent u aangereden door een taxi en wilt u uw schade claimen, maar kunt u door uw letsel niet naar ons kantoor komen? Geen probleem, want onze gespecialiseerde letselschadejurist komt dan gewoon naar u toe. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *