Aanrijding met auto

Aanrijding met autoAls u betrokken raakt bij een aanrijding met de auto, dan loopt u kans op ernstige verwondingen en een langdurige herstelperiode. Ook de financiële gevolgen van letselschade na een aanrijding met de auto zijn vaak van een niet te onderschatten omvang. In vrijwel alle gevallen heeft u na een aanrijding recht op schadevergoeding. Gezien de vele wettelijke uitzonderingen en bepalingen rond letselschade door een aanrijding met motorvoertuigen, is het verstandig om de hulp van een letselschadejurist in te roepen.

Als u geenszins aansprakelijk bent voor uw letselschade, dan kunt u de letselschade direct verhalen op de aansprakelijke partij of zijn of haar verzekeringsmaatschappij. Ook als u zelf geheel of gedeeltelijk aansprakelijk bent voor de letselschade, heeft u soms recht op een schadevergoeding. U kunt bijvoorbeeld aanspraak maken op uw SVI-verzekering of gebruik maken van uw wettelijke bescherming als kwetsbare verkeersdeelnemer.

Aansprakelijkheid aanrijding met auto

Na een aanrijding met auto stelt u de verzekeringsmaatschappij van de wederpartij direct aansprakelijk. Er zijn echter situaties waarbij de aansprakelijkheid niet onmiddellijk en eenduidig vastgesteld kan worden. Bij een aanrijding met auto zijn er een aantal wettelijke regelingen die in bepaalde gevallen het aansprakelijkheidsvraagstuk vergemakkelijken voor het slachtoffer van een aanrijding:

Schuldloze derde bij aanrijding met auto

Op het moment dat er meerdere auto’s of partijen betrokken zijn bij een aanrijding met auto, dan bestaat er de afspraak dat de partij die geen schuld heeft, de letselschade onmiddellijk kan claimen. Deze partij noemen we de schuloze derde. De schuldloze derde hoeft dus het onderzoek naar aansprakelijkheid niet af te wachten om één van de verzekeringsmaatschappijen aansprakelijk te stellen. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de betrokken verzekeringsmaatschappijen wie er uiteindelijk opdraait voor de letselschade.

Inzittende bij aanrijding met auto

Indien u als inzittende van een auto letselschade oploopt door een aanrijding met de auto, dan kunt u de bestuurder aansprakelijk stellen, mits hij of zij schuldig is aan het ongeval. Als de bestuurder van een ander voertuig aansprakelijk is, dan kan ook de inzittende zich direct wenden tot de verzekeringsmaatschappij van deze aansprakelijke bestuurder.

Kwetsbare verkeersdeelnemer bij aanrijding met auto

Als u als voetganger of fietser letselschade oploopt na een aanrijding met auto, dan is de automobilist vrijwel altijd aansprakelijk. Omdat u als kwetsbare verkeersdeelnemer een verhoogt risico heeft op ernstige letselschade na een aanrijding met een auto, wordt geacht dat automobilisten hier te allen tijde rekening mee houden. Zelfs als u ook schuldig bent aan het ongeval, heeft u recht op een vergoeding van minimaal 50% van uw letselschade.

Dader onbekend na aanrijding met auto

Als de aansprakelijke partij onbekend is, doordat bijvoorbeeld een automobilist doorrijdt na een aanrijding met auto, dan kunt u alsnog aanspraak maken op een schadevergoeding. Het Waarborgfonds Motorverkeer neemt alle schadeclaims op zich van letselschadegevallen waarbij de aansprakelijke partij onbekend is.

Letselschade claimen na aanrijding met auto

Als de afwikkeling van een letselschadezaak op zich laat wachten, dan kan dit vervelende financiële gevolgen hebben. U heeft meestal direct na een aanrijding met auto al te maken met de kosten van uw letselschade en het is in uw belang om uw letselschade zo spoedig mogelijk te claimen. Daarom kunt u in de meeste gevallen al binnen een week aanspraak maken op een voorschot van € 500 om de eerste kosten te dekken.

Voordat u uw letselschade kunt claimen, moet de complete letselschade vastgesteld worden. De eerste kosten, waar u waarschijnlijk mee te maken zult krijgen, zijn medische kosten, revalidatiekosten en extra reiskosten. Deze kosten zijn slechts een gedeelte van uw totale letselschade. De letselschade na een aanrijding met auto zijn álle kosten die u maakt en álle inkomsten die u misloopt ten gevolge van het ongeval zoals:

  • Honorarium letselschadejurist
  • Huishoudelijke hulp
  • Kosten voor aanpassingen in huis
  • Compensatie inkomen door gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
  • Studievertraging
  • Extra energiekosten door langdurige revalidatietijd in huis
  • Smartengeld
  • Wettelijke rente
  • Alle andere kosten die u maakt ten gevolgen van uw letselschade

Juridische hulp na aanrijding met auto

Als u letselschade heeft opgelopen na een aanrijding met auto, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk recht op een schadevergoeding. U kunt u altijd kosteloos laten vertegenwoordigen door een letselschadejurist, omdat de aansprakelijke wederpartij wettelijk verplicht is om de kosten van juridische hulp na een aanrijding met auto te vergoeden. Een letselschadejurist neemt u al het werk uit handen en kan u professioneel bijstaan om uw letselschade vast te stellen en te claimen bij de aansprakelijke persoon of instantie.