Fietsongeluk

FietsongelukJaarlijks raken 78.000 mensen gewond en overlijden er 190 mensen als gevolg van een fietsongeluk. In ongeveer 20% van de gevallen is er een motorvoertuig bij betrokken. Fietsers zijn uitermate kwetsbaar in het verkeer en lopen risico op ernstige letselschade door een fietsongeluk. Bij het bepalen van de aansprakelijkheid wordt wettelijk rekening gehouden met de kwetsbaarheid van deze groep verkeersdeelnemers. Als er een auto betrokken is bij het fietsongeluk, dan is de automobilist vrijwel altijd aansprakelijk. Schakel een letselschadebureau in om u te helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het claimen van de letselschade.

Soorten letselschade door fietsongeluk

Doordat u op de fiets nauwelijks beschermd bent tegen vallen en botsingen, is er een grote kans op letselschade bij een fietsongeluk. Zelfs bij een eenzijdig fietsongeluk, door bijvoorbeeld een gebrekkig wegdek, loopt u al snel kneuzingen of zelfs botbreuken op. Tegen motorvoertuigen bent u als fietser weerloos en een fietsongeluk met een auto of vrachtwagen leidt meestal tot veel ernstigere letsels. Botbreuken, een schedelbasisfractuur, ernstige schade aan het gebit, open wonden en blijvende lichamelijke beperkingen zijn geen uitzonderingen.

De letselschade als gevolg van een fietsongeluk bestaat uit medische kosten, reiskosten, misgelopen inkomen, studievertraging en nog veel andere kosten die u zonder het fietsongeluk niet zou hebben. U doet er verstandig aan om een letselschadebureau in te schakelen om alle letselschade op een rijtje te zetten. Vaak weet een specialist precies welke letselschade er in uw geval vergoed wordt, zodat u niet bang hoeft te zijn dat u een schadepost vergeet.

Aansprakelijkheid letselschade door fietsongeluk

Als u bent aangereden door een auto dan is de automobilist vrijwel altijd aansprakelijk, zelfs als het fietsongeluk niet de schuld is van de automobilist. Omdat u als fietser een kwetsbare verkeersdeelnemer bent, wordt verwacht dat automobilisten hier te allen tijde rekening mee houden. Ook als de fietser een onverwachte manoeuvre uitvoert, moet de automobilist hier altijd op anticiperen door snelheid te minderen bij het passeren van een fietser.

Bij een fietsongeluk is de automobilist altijd op zijn minst voor 50% aansprakelijk voor de geleden letselschade. Als kan worden aangetoond dat de fietser geen enkele blaam treft, dan is de automobilist zelfs voor 100% aansprakelijk en dient deze de volledige letselschade te vergoeden. Omdat de aansprakelijkheid van een automobilist bij een fietsongeluk wettelijk vastgelegd is, ligt de bewijslast dus ook grotendeels bij de automobilist.

Ook bij een fietsongeluk waarbij geen automobilist betrokken is, is het van belang om de aansprakelijkheid vast te stellen. Het bepalen van de aansprakelijkheid bij een fietsongeluk met een brommer, scooter of een andere fietser is echter minder eenduidig. Een letselschadejurist kan u helpen met het inschatten van de aansprakelijkheid en de juridische stappen die u kunt ondernemen om uw letselschade vergoed te krijgen.

Schadevergoeding fietsongeluk

Als u letselschade hebt opgelopen door een fietsongeluk, dan heeft u altijd recht op een schadevergoeding. Als u bent aangereden door een automobilist dan heeft er u sowieso recht op om minimaal 50% van de letselschade te laten vergoeden. Als u geenszins aansprakelijk bent voor het fietsongeluk, dan wordt alle letselschade vergoed. U kunt u kosteloos laten vertegenwoordigen door een letselschadebureau om uw letselschade te verhalen op de aansprakelijke partij. Ons letselschadebureau zorgt ervoor dat er geen schadepost over het hoofd wordt gezien en dat alle kosten worden gedekt die u maakt door het fietsongeluk.

Letselschade Rotterdam kosteloze rechtsbijstand

Bij letselschade in Rotterdam kunt u altijd bij ons terecht voor professioneel advies en juridische bijstand bij letselschade door een fietsongeluk. Omdat u waarschijnlijk door uw letsel genoeg andere zaken aan uw hoofd heeft, nemen wij u al het werk uit handen. Wij stellen de wederpartijen aansprakelijk en zorgen ervoor dat u voor al uw letselschade een schadevergoeding krijgt. Door onze kennis en ervaring weten wij exact waar u recht op heeft en welke kosten u op de tegenpartij kunt verhalen. U hoeft geen moment te twijfelen om onze hulp in te roepen, omdat onze rechtsbijstand kosteloos is. Wettelijk is vastgelegd dat de kosten voor juridische bijstand voor rekening van de aansprakelijke partij zijn.